Cum influențează ordinea nașterii în familie caracterul copiilor


Poză de Adrian Murray
Poză de Adrian Murray

Psihoterapeutul austriac, Alfred Adler a fost printre primii care au subliniat rolul ordinii naşterii copiilor ca factor care contribuie la conturarea stilului de viaţă, afirmând că personalităţile celui mai mare dintre copii, a celui mijlociu şi a celui mai mic sunt
diferite inclusiv din cauza experienţelor separate pe care aceştia le trăiesc ca membri ai familiei.

Copilul unic are şanse mai mari să fie răsfăţat, pe de altă parte, dacă va fi abuzat, el trebuie să suporte povara de unul singur. Pentru că petrece mult timp în compania adulţilor se maturizează mai repede şi adoptă comportamente mature mai repede în  viaţă.

Primul copil îşi începe viaţa ca şi copil unic, având toată atenţia celorlalţi îndreptată asupra lui. Apariţia celui de-al doilea copil îl detronează de pe această poziţie şi la început se va lupta pentru a o redobândi, unii devenind neascultători şi rebeli, alţii devenind posaci şi retraşi. Pe de altă parte, sunt copii precoci, cu toate că sunt solitari şi mai conservatori decât ceilalţi copii ai familiei, sunt frecvent orientaţi spre trecut şi manifestă o grijă aparte pentru putere, care se poate manifesta prin dorinţa de a exercita autoritatea, de a-i conduce sau de a-i proteja pe ceilalţi. Primul copil are cele mai mari şanse de a deveni un copil problemă.

Al doilea copil devine repede competitiv, încercând să îl depăşească pe cel mai mare. Cu
toate că se întâmplă să reuşească, simte adeseori că întrecerea nu s-a terminat. Ceilalţi copii (al treilea, al patrulea) se vor asemăna mult cu al doilea copil, deşi ţinta lor pentru competiţie va fi alta.

Citește acum și „Top 10 curiozități despre somn” aici!

Mezinul are şansele cele mai mari să fie răsfăţatul unei familii cu mai mult de un copil,
indiferent de numărul copiilor, mezinul are şi el şanse destul de mari pentru a deveni un copil problemă. Pe de altă parte, poate să simtă nivele foarte ridicate de inferioritate.

În afara cronologiei stricte, o mare importanţă are diferenţa de vârstă dintre copii, dacă
diferenţa dintre primul şi al doilea este mare, iar dintre al doilea şi al treilea este mică, atunci primul va fi copilul unic, al doilea primul copil, iar al treilea al doilea copil şi totodată mezinul. La fel de important este sexul copiilor, de exemplu o fată s-ar putea să nu îl considere pe fratele ei mai mare ca fiind cineva cu care să intre în competiţie, iar o fetiţă într-o familie cu mulţi băieţi poate fi percepută ca fiind copil unic.

Hai să vorbim!

db63562dcf3612e949d4ecae55e7e68b Ați simțit cum ordinea nașterii în familiile dumneavoastră va influențat personalitatea?

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.