De ce partenerul de cuplu nu te respectă? Singurul mod prin care se va schimba vreodată


IMG-1449

De ce partenerul de cuplu nu te respectă? Un răspuns simplu este pentru că tu îi permiți acest lucru. Atunci când iubim o persoană și ne dorim din tot sufletul să fim împreună cu ea, vom încerca să îi justificăm comportamentul și îi vom găsi întotdeauna scuze. De fapt, problema este mult mai profundă. Dacă stima noastră de sine este atât de scăzută încât nu credem că merităm mai mult decât ceea ce primim de la persoana de lângă noi, vom căuta mereu un mijloc să rămânem în această relație. Pentru că a pleca, a găsi pe altcineva pare prea înfricoșător.

Astfel, are loc o disonanță cognitivă. Ceea ce înseamnă că dacă aceeași situație i s-ar întâmpla unei prietene de-ale tale, ți s-ar părea revoltător un asemenea comportament și cel mai probabil ai sfătui-o să plece imediat de lângă acel bărbat. Dar, nu vei accepta același sfat pentru relația ta. Vei continua să găsești în continuu acel motiv special, unic pentru a rămâne. Vei spune, „așa este el, așa își manifestă el sentimentele, este într-adevăr foarte ocupat, are un job stresant, nu va fi tot timpul așa”.

Dacă ne-am fi apreciat mai mult am fi plecat, sau măcar am fi avut mai multe conversații sincere cu acea persoană. Iar, într-un final el face ceva atât de rău, minte, înșală sau arată o lipsă atât de mare de respect încât în acel moment hotărâm să plecăm.

Însă, dacă imaginea ta de sine continuă să scadă vei începe să gândești că, „poate el nu era chiar așa de rău, poate că am meritat acest comportament, totul a fost din vina mea etc.” Și aceste idei te pot face să te întoarci la fostul partener sau să găsești o altă persoană care se va comporta la fel de rău.

Citeşte acum şi „9 Diferenţe dintre iubirea adevărată şi dependenţa emoţională” aici!

Cum să rupem acest cerc vicios?

1. Ascultându-ne instictele din primele clipe ale relației. Acele momente când simțim că ceva nu merge bine, nu este corect. Nu mă refer la micile ciocniri dintr-o relație, ci la comportamentle rele care fundamental manifestă o lipsă de respect.

2. Să avem puterea, curajul și o imagine de sine puternică ca să facem ceea ce simțim că trebuie să facem.

Nu-i putem opri pe oameni să se comporte urât, dar putem alege cum să reacțonăm atunci când ei se comportă urât cu noi sau când nu ne apreciază la justa valoare. În acel moment trebuie să luăm o decizie, să rămânem sau să plecăm, să spunem ceva sau să fim pasivi.

Articol scris de Mariana Bargan

Pentru consiliere și terapie de cuplu scrie-mi un mesaj. Hai să vorbim!

Instagram: @mariana_bargan

Facebook: Mariana Bargan Blog

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.