HYGGE: REȚETA DANEZĂ A FERICIRII


Conceptul scandinav hygge, face din Danemarca cea mai fericită ţară din lume. Fără să aibă un echivalent în limba română, acest cuvânt descrie un moment de fericire, căldură şi apropiere, care se datorează lucrurilor mărunte din viaţa de zi cu zi.

Cu toţii cunoaştem instinctiv acest sentiment de hygge. Îl trăim atunci cand ne cuibărim în locul nostru preferat cu o ceaşcă de ceai fierbinte şi o carte bună, în timp ce afară plouă sau când luăm masa împreună cu prietenii noştri.

Citeşte în continuare despre cum să găseşti fericirea pretutindeni, începând cu interiorul casei tale şi până la prepararea bucatelor!

1. Creează o atmosferă confortabilă

IMG-7577
Fotografie: Vextile

Danezii sunt de-a dreptul obsedaţi de design-ul interior. Un lucru de care are nevoie fiecare locuinţă, după părerea lor, este un colţ comod, unde îţi poţi savura cafeaua de dimineaţă. Adaugă beculeţe, beţişoare aromate, bibelouri din porţelan, mobilier din lemn sau piele şi vei radia de fericire de fiecare dată când ajungi acasă.

 

2. Fă-ţi propria trusă de prim ajutor
Mike Wiking, Directorul Institutul de Cercetare al Fericirii recomandă să păstrezi în trusa ta de prim ajutor obiecte plăcute cum ar fi, lumânări, ciocolata ta preferată cu lapte, câteva pliculeţe cu ceai din ierburi, o pătură moale, o pereche de ciorapi tricotaţi, un jurnal sau un album cu poze. Toate acestea te vor ajuta să te relaxezi şi să te simţi mai bine dupa o zi dificilă.

IMG-7587.JPG
Fotografie: The Little House of Hygge

 Citeşte acum şi „Cele cinci limbaje ale iubirii”!

3. Încearcă să confecţionezi ceva manual

611b487654ad288fca6fa6ebd30a9ec7

Tricotatul, de exemplu, este super hygge, deoarece ritmul său lent, constant este calmant pentru mulţi oameni. Dar, dacă nu vă puteţi vedea cu ace de tricotat, există o mulţime de alte distracţii, poţi încerca să pictezi sau să faci un colaj. Toate lucrurile făcute de tine sunt hygge, mai ales dacă le faci împreună cu un prieten. Este o şansă să iei o pauză şi să realizezi ceva frumos şi util în acelaşi timp.

4. învaţă o reţetă nouă

IMG-7570
Fotografie: The Kitchen McCabe

 

Poţi opta pentru o masă cu ingrediente sănătoase, care se găteşte lent, pentru că aceasta este hrănitoare atât pentru corp cât şi pentru suflet. Iată câteva rețete delicioase specific daneze, precum Boller i Karry (Perișoare daneze în sos curry), Falcă de porc înăbușită în bere neagră, Snobrod (Pâinici răsucite) și Skibberlabskovs (Tocănița Marinarului).

 

5. Fă-ţi un obicei săptămânal de a te vedea cu prietenii 

Puteţi ieşi în oraş sau vă puteţi întâlni la cineva acasă într-un cadru mai intim. Relațiile sociale sunt un element important al hygge, pentru că apropierea de alți oameni și dragostea împărtășită îți cresc nivelul de fericire.

bigstock-Friends-eat-and-talk-at-a-dinn-168000500-600x400.jpg
Fotografie: Brentnie D.

Hygge înseamnă însă mai mult decât atât: înseamnă să te simți bine la tine acasă, să fii apropiat de natură, să îți petreci timpul făcând lucruri liniștitoare, nu lucruri care te suprasolicită precum uitatul în telefon.

Dacă ţi-a plăcut acest articol poţi să comanzi cartea Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii de Meik Wiking online aici!

 

 

Reclame

2 gânduri despre „HYGGE: REȚETA DANEZĂ A FERICIRII”

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.